Noter om Muitalus sámiid birra /eller/ Om produktionen af en praksis
Kr. 50
Beskrivelse
Noter om Muitalus sámiid birra eller Om produktionen af en praksis er en sammenvævning af fotografier taget ved Astrid Noacks Atelier i København i løbet af juli måned 2020 og en fragmenteret introduktion til Eva la Cours interesse for mægleren eller ‘guiden’ som figur.
Omdrejningspunktet er Muitalus Samiid Birra, den første bog skrevet på samisk i 1910, som udfoldes gennem overvejelser og iagttagelser af bogen som et møde mellem samen Johan Turi (1854-1936) og den danske kvindelige maler Emilie Demant Hatt (1873-1958). Demant Hatt, der var samtidig med skulptøren Astrid Noack, rejste i 1907 til Nordsverige for at leve og migrere på tværs af den svensk-norske rigsgrænse med Johan Turis familie. To år senere tilbragte Turi og Demant Hatt sommeren 1909 med at realisere Turis ønske om at skrive og illustrere en bog om samernes liv, på baggrund af hvilket Demant Hatt organiserede, redigerede og oversatte bogen som også udkom med hendes introduktion i 1910. I senere udgaver blev Demant Hatts introduktion imidlertid redigeret bort, hvilket kan ses som et redaktionelt forsøg på at frigøre Turis tekster fra den koloniale mæglers indramning. Men det kan også ses som en redaktionel tilrettelæggelse af det mandlige forfatterindivid, der skjuler den grad af samproducerende praksis, som ofte ligger til grund for realiseringen af et værk.
I Noter om Muitalus sámiid birra eller Om produktionen af en praksis bliver denne observation gjort central. Hvordan kan man se det skrevne ord som et medium for tilegnelse af autoritet? Det spørgsmål komplicerer Eva la Cours egen rolle som kunstner.
De udvalgte arkivbilleder referer til en historisk kolonial fordrivelse af samerer i Fennoskandinavien og situerer relationen mellem Demant Hatt og Turi i et historisk rum. Arkivbillederne kontekstualiserer imidlertid også fotografierne ved Astrid Noacks Atelier, som billeder på nutidig fordrivelse i Københavns gamle arbejderkvarterer.
Forfatter
Eva la Cour
År
2020
Kolofon
format: 12,5 x 21 cm.
64 sider
vægt: 127g.
print: Christensen Grafisk
tilrettelæggelse: Åse Eg Jørgensen
korrektur: Merete Enggaard Jakobsen
udgivelsen er støttet af: Statens Kunstfond
tak til: Britt Kramvig, Kristian Poulsen, Kathrine Bolt,
Nordiska Museet og Hanni Kamal og Dorte Smedegaard for researchmateriale
ISBN 978-87-7603-221-0
Yderligere information
Vægt | 0,150 kg |
---|